Τόνος- σολωμός-ξιφίας,ψάρια επικίνδυνα και καρκινογόνα!

7 Φεβρουαρίου, 2023 0 Comments

Τα ψάρια αυτά περιέχουν αυξημένη ποσότητα υδραργύρου που προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό ο οποίος είναι μολυσμένος. Ο υδράργυρος όταν συσσωρευτεί στον οργανισμό προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Κυρίως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μην καταναλώνουν αυτή την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλά και ο κάθε καταναλωτής θα  πρέπει να γνωρίζει, ότι καταναλώνοντας αυτά τα ψάρια θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του συσσωρεύοντας στον οργανισμό του πολύ επικίνδυνες ουσίες.
Ο σολωμός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας και ο τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται  στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις.

Επομένως θα πρέπει να τα αποφεύγουμε και να προτιμάμε ελληνικά ψάρια όπως  το φαγκρί, τα λιθρίνια,  τα μελανούρια κ.α αλλά και άλλα πιο φθηνά και προσιτά ψάρια όπως γαύρος, μαρίδα, κολιοί  γόπες κ.α  τα οποία είναι περισσότερο ασφαλή  και απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *