Το θαύμα της κρητικής διατροφής!

22 Ιανουαρίου, 2023 0 Comments

Η κρητική διατροφή έχει αποδειχθεί το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής παγκοσμίως, που οδηγεί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα. Αποτελεί την βάση της Μεσογειακής διατροφής αφού πολλές φορές οι όροι αυτοί ταυτίζονται. Ο όρος Μεσογειακή διατροφή, ουσιαστικά χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψει την δίαιτα της Κρήτης.

Προστατεύει από πολλές ασθένειες, αλλά και βοηθάει στην θεραπεία τους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό ευεξία, δύναμη, καλή υγεία και μακροζωία.
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΟΥΝ
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι η κρητική διατροφή είναι μια από τις πιο καλά ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Η συσχέτιση της κρητικής διατροφής με την καλή υγεία και την μακροζωία ξεκίνησε το 1947 από το Ίδρυμα Rokfeler το οποίο εντυπωσιάστηκε από το πολύ καλό επίπεδο υγείας των κρητικών μετά τον πόλεμο.
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 7 ΧΩΡΩΝ
Η συσχέτιση της κρητικής διατροφής με την υγεία, επιβεβαιώθηκε το 1960 με την μελέτη των 7 Χωρών που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα με επικεφαλή τον καθηγητή Ansel Keys και τη συμμετοχή 7 χωρών. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ δίαιτας και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κρητικοί είχαν την καλύτερη υγεία και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.
Πολύ εντυπωσιακό είναι ότι το 1991 ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα πριν 31 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι στην Κρήτη οι επιζώντες ήταν το 50%.

ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Ακολούθησαν κι άλλες μελέτες όπως η Lyon Heart Study από τους Γάλλους ερευνητές, που έδειξε την ευνοϊκή επίδραση στην υγεία που έχει η κρητική δίαιτα σε ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μειώνοντας το ποσοστό θανάτου κατά μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με την χορήγηση δίαιτας που συνιστούσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Και ο αγώνας συνεχίζεται. Μελέτες και έρευνες διεξάγονται όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύοντας την αξία της διατροφής της Κρήτης.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η κρητική διατροφή επομένως δεν είναι απλά μια διατροφική συνήθεια ή μια κουζίνα αλλά ένα «θαύμα» όπως το έχει αποκαλέσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Προστατεύει από πολλές και σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια) και τον καρκίνο αλλά και μπορεί και να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην θεραπεία τους.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ Alzheimer και Parkison
Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του Διαβήτη Τύπου 2 και καθυστερεί την έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας, ενώ στις νόσους Alzheimer και Parkinson μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης τους καθώς και τη θνησιμότητα.
ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ
Συμβάλει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στη μακροβιότητα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ποια είναι όμως τα μυστικά της κρητικής διατροφής που μπορούν να οδηγήσουν σε «σιδερένια υγεία»; Δεν μιλάμε ούτε για διατροφή μόνο φυτοφαγική, ούτε με τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά(light) και ένα σωρό λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται σήμερα. Μιλάμε για μια διατροφή που ανατρέπει τα διατροφικά δεδομένα και βασίζεται στο μέτρο και την ποικιλία, και στους υγιεινούς συνδυασμούς τροφίμων τα οποία είναι φυσικά, απλά και παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά για την υγεία. Ας δούμε τα πολύτιμα αυτά τρόφιμα από τα οποία αποτελείται:
-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν την βασική πηγή λίπους στην διατροφή των κρητικών και αποτελούν κατά κύριο λόγο το ελιξίριο της καλής υγείας τους. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία λόγω της θαυμαστής ισορροπίας των πολύτιμων λιπαρών οξέων που περιέχει (λινελαικό, α-λινολενικό οξύ, ελαικό οξύ) και των αντιοξειδωτικών βιταμινών του, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και στην προστασία από καρκίνο. Στην κρητική διατροφή απουσιάζουν τα πολύ βλαβερά άλλα είδη λαδιού και κυρίως των πολύ βλαβερών trans λιπαρών οξέων.
-ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙΑ- ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Στην κρητική διατροφή τα ψάρια καταναλώνονται συχνά προσφέροντας πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα και τα κρέατα πολλές φορές είναι κατσίκια ελευθέρας βοσκής. Τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται πολύ συχνά και δεν είναι χαμηλών λιπαρών, όπως τυριά και γιαούρτι το οποίο συνοδεύει πολλά από τα φαγητά, προσφέροντας στον οργανισμό πολύτιμα λιπαρά οξέα που βρίσκονται μόνο στα πλήρη γαλακτοκομικά.

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ-ΧΟΧΛΙΟΙ
Βασικό τρόφιμο είναι και οι χοχλιοί ή σαλιγκάρια, οι οποίοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι η ασπίδα προστασίας των κυτταρικών μεμβρανών μας και του νευρικού συστήματος.
ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Το πολύτιμο αυτό τρόφιμο το οποίο είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργήσιμο στην Κρήτη είναι πολύ συχνό στην κρητική διατροφή και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Πολλά άγρια χόρτα χρησιμοποιούνται στην κρητική διατροφή, όπως τα ραδίκια, η ζοχιά η οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και πολλές βιταμίνες, ο ταραξάκος ή πικραλίδα ο οποίος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C και πολλά άλλα.

ΚΡΑΣΙ -ΨΩΜΙ- ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΟΣΠΡΙΑ
Τα δημητριακά αποτελούν την βάση της κρητικής διατροφής. Ψωμί, παξιμάδια, ζυμαρικά και ρύζι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. Τα όσπρια όπως ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια, καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα, ενώ το κρασί δεν λείπει, το οποίο όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει προστατευτική επίδραση στον οργανισμό με τις πολυφαινόλες που περιέχει.
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΛΙΠΟΥΣ-ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ-ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Η κρητική διατροφή περιλαμβάνει πολύ καλές πηγές λίπους όπως είναι οι ξηροί καρποί (κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια) και το αβοκάντο το οποίο καλλιεργείται στην Κρήτη και περιέχει πολύτιμα για την υγεία μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην κρητική διατροφή, τα οποία είναι απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας.
Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η κρητική διατροφή περιέχει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να είναι και να παραμείνει υγιής. Γι αυτό πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής. Είναι μια διατροφή που θωρακίζει την υγεία μας αλλά και βελτιώνει την κατάσταση της και μας δείχνει τον δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *