Συντήρηση τροφίμων-Αφλατοξίνες ένα ισχυρό καρκινογόνο του ήπατος!

28 Μαΐου, 2024 0 Comments

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να αγοράζουμε σωστά και υγιεινά τρόφιμα, αλλά να ελέγχουμε και από πού τα αγοράζουμε και αν αποθηκεύονται και συντηρούνται σε σωστές συνθήκες.

Σημαντικό όμως είναι και να τα συντηρούμε σωστά στο σπίτι μας, στις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Η κακή συντήρηση των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πολύ επικίνδυνων ουσιών για την υγεία μας.

ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ – ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Μια από αυτές είναι η αφλατοξίνη, η οποία είναι ένα φυτικό υποπροϊόν μούχλας και ένα από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα του ήπατος και χαρακτηρίζεται ως ανεξέλεγκτη μολυσματική ουσία.

Η χρόνια έκθεση σε αυτήν μέσα από τα τρόφιμα, ακόμα και σε μικροσκοπικές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές βλάβες και άλλες σοβαρές ασθένειες.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Παράγεται από τους μύκητες Asergillus flavus και Aspergillus parasiticus που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φιστίκια και τα αμύγδαλα), μπαχαρικά, σόγια, κακάο, σιτηρά, βαμβακέλαιο και σε τυριά όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Η αφλατοξίνη δρα επιθετικά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο, εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και ενθαρρύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ήπατος, το οποίο δεν μπορεί να επεξεργαστεί τρόφιμα και να τα καθαρίσει.

Οι αφλατοξίνες δεν μεταβάλλονται από τη θερμότητα, που σημαίνει ότι το μαγείρεμα δεν μπορεί να τις καταστρέψει, γεγονός που τις κάνει ακόμη πιο επικίνδυνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *