Αντιοξειδωτικά- Η προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Μας χαρίζουν απλόχερα αντιοξειδωτική προστασία από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στο κυτταρικό τοίχωμα αλλά και στο DNA.
-Βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση: τρώμε εσπεριδοειδή, ακτινίδιο και μαϊντανό
-Βιταμίνη Ε προλαμβάνει και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, σταματάει τον πολλαπλασιασμό τους και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, η οποία είναι βλαβερή για το ανοσοποιητικό σύστημα: τρώμε ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού.
-Βιταμίνη Α και καροτενοειδή, συμβάλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών: τρώμε αυγά, γαλακτοκομικά, ζωικά προϊόντα.
– β-καροτένιο βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος: τρώμε φρούτα και λαχανικά με κίτρινο πορτοκαλί χρώμα.
-Σελήνιο:. τρώμε καρύδια, ηλιόσπορους, ρύζι κ.α
-Λυκοπένιο: τρώμε ντομάτα πάντα με ελαιόλαδο για την απορρόφηση του.
-Κατεχίνες: τρώμε μήλα
-Φλαβονοειδή: τρώμε κόκκινο λάχανο
Μην ξεχνάμε το σκόρδο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων.