Λαχανικά μαγειρεμένα ή ωμά;
Όλοι πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να τρώμε τα λαχανικά ωμά, γιατί το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Όμως αυτό δεν ισχύει γιατί ορισμένα καλό είναι να καταναλώνονται και μαγειρεμένα, διότι η θέρμανση επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών σε μεγαλύτερο βαθμό.
Τα καρότα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, επίσης προσφέρουν στον οργανισμό μας περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες όταν είναι μαγειρεμένα.
Το ίδιο ισχύει και για τις ντομάτες, όπου μπορεί μεν το μαγείρεμά τους για μόλις δύο λεπτά να ελαττώνει κατά 10% την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά η απορρόφηση, η συγκέντρωση και η διαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.
Το λυκοπένιο είναι μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που δρα προστατευτικά εναντίον σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.